Органите на реда издирват кой е изхвърлил най-малко един камион животински останки върху част от историческия „Ботев път“ край Враца.

Област Враца се спасява от АЧС засега

Зловещата находка беше открита преди ден. Специалисти преглеждат записите от стационарните камери в града, за да се установи извършителят на грубото нарушение.

„Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който си позволява да нарушава законите по подобен безцеремонен начин. Затова от тази година ще разширим и структурата на Инспектората, като обсъждаме възможността за 24-часови смени на екипите”, категоричен беше кметът Калин Каменов.

Експерти от местната администрация, съвместно с компетентните органи извършиха проверка на терен и са предприели конкретни действия по премахването на замърсяването.

„В рамките на извънредно заседание на Областния кризисен щаб е обсъдена възможността за поставянето на мобилни камери в определени райони и по-чести проверки“, каза областният управител Малина Николова.

Ще се предприемат и действия за изграждане на екарисаж на територията на Северозападна България. Подобно съоръжение ще даде възможност на физически и юридически лица, занимаващи се с производство и обработка на местни и хранителни продукти, да изхвърлят остатъците по законно установения ред.

Екипи на Пожарна безопасност започнаха премахването на останките. Те ще бъдат предадени на мобилна група за екарисаж. Заедно с тях на терен участват и девет доброволци от близкото село Мраморен.  След извозването им, районът ще бъде дезинфекциран.

Предвижда се дейностите по изнасяне на отпадъка да приключат до края на седмицата, предвид сложността на терена и количеството.

След приключване на дейностите по изнасяне на животинския отпадък, ще бъдат взети проби, за да се установи има ли замърсяване на почвата и намиращите се в близост водоизточници.