Само за последния месец от област Враца са изпратени 117 проби от отстреляни диви свине за изследване за Африканска чума (АЧС) и трихинелоза. До момента резултатите на всички тях са  отрицателни.

Мерки срещу АЧС в три точки - през погледа на министъра


„Няма констатирани нови случаи на болестта АЧС на територията на област Враца, независимо от факта, че сме заобиколени като област от огнища на заразното заболяване. Липсата на положителни проби за АЧС и трихинелоза в нашата област се дължи на изпълнението на мерките за биосигурност и ефективната работа на представителите на държавните горски стопанства в санитарните зони“, обяснява директорът на ОДБХ – Враца д-р Милчо Костурков.


Той уточни, че срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна е удължен до 31 януари 2020 г. Целта е максимално редуциране на популацията, като мярка за ограничаване разпространението на заболяването АЧС. 


Отпаднала е и забраната за лов в територии, в които са установи заразени диви животни. Ловните дружинки обаче следва да спазват стриктно мерките за биосигурност. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите. Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ.
Представителите на държавните горски стопанства във Враца, Оряхово и Мездра продължават да работят на терен и контролират спазването на мерките. 


Областният управител Малина Николова обясни, че Министерство на земеделието, храните и горите изготвя План за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС на територията на цялата страна за 2020 г. 


 „С този документ ще бъдат разпределени дейностите за борба с болестта между различните държавни институции, на които са вменени различни правомощия, времеви график за извършване на дейностите, разпределение на задълженията и финансовото обезпечаване на мерките по графика. Този план предстои да бъде разгледан на заседание на Централния епизоотичен съвет и одобрен от Министерски съвет“, поясни Малина Николова и добави, че като дейност трябва да бъде възобновено почистването и третирането с виросуцидни препарати по пътните отбивки и местата за почивка по републиканската пътна мрежа.


„Тези санитарни и превантивни дейности от страна на Областно пътно управление – Враца доведоха до положителен и дълготраен ефект за намаляване разпространението на заразното заболяване през 2019 г.“, допълни още Николова.


Относно мерките за превенция и биосигурност, директорът на РЗИ – Враца д-р Кети Ценова разясни, че препаратите за дезинфекция следва да се употребяват според изискванията и дадените предписания от производителя. 


„Някои от препаратите действат срещу вируса само при определени условия на прилагане върху чисти повърхности без биомаса. Налага се стриктно спазване на указанията за използване на препаратите, за да имат ефект срещу вируса“, заяви тя.
В тази посока според нея е необходимо да се проведе допълнителна разяснителна кампания, която би била полезна на хората в превенцията от заразяване с АЧС.

Следете темата ТУК.

Материал на Десислава Пепова - кореспондент на Агри.БГ