Цените на земеделските имоти в Северозападна България са в твърде широк диапазон, установи репортерска проверка на Agri.bg. Има оферти на купувачи за сравнително скромните 1600 лева за декар, но повечето предложения вече надхвърлят 2000. Въпреки това купувачите традиционно остават повече от продавачите на такива имоти. Положението е такова в областите Видин, Враца, Плевен и Монтана.

ДФЗ има нов изпълнителен директор

„Аз преди няколко месеца продадох наследствени земеделски земи в Плевенско на актуалната тогава по-ниска цена. Платиха ми 1400 лева на декар, но не съжалявам. Първо масивите бяха малки, отдалечени един от друг и то в място, което е отдалечено от това, на което живея. Поне успях да инвестирам парите в друг недвижим имот преди да скочат цените на всичко. Сега при тази инфлация, а и като си помисля, че при войната в Украйна тя ще се задълбочава по целия свят, честно казано, бих се въздържал да продавам“, коментира Тодор Димитров който има, макар и скромен опит с продажбата на земеделска земя в региона.

Свития пазар той си обяснява предимно със страховете на хората, които при актуалната икономическа ситуация се въздържат от сделки с недвижими имоти именно поради цитираната несигурност.

„Ако отворите, който и да е сайт за оферти, ще видите, че най-активни в търсенето са земеделските фирми. Те дори предлагат да поемат за своя сметка таксата по документите, както и да направят плащане на мига, само и само да могат да намерят желаещ да им продаде. То не, че останаха много собственици в нашия регион. Повече са тези, които не само са продали, а даже вече и са забравили, че са го направили. А тези, които още си стопанисват земята, те си имат своя стратегия и причина да си я държат и едва ли ще се навият лесно да я продадат особено в такива трудни времена като настоящите“, обяснява още Тодор.

В региона обаче се забелязва и друг отличителен белег в офертирането на предприемачите. Дори земеделските парцели в иначе плодородната Дунавска равнина са по-евтини от тези в Пловдивско например, както и сравнено с имотите в Североизточната част на страната. Местните хора си го обясняват с традиционните икономически недъзи на Северозапада – липсата на работна ръка на фона фона на все по-застаряващото население, проблемната пътна инфраструктура и пословичната бедност на населението.