Износителите на пшеница в Европейския съюз са изправени пред все по-трудно начало на новия сезон, тъй като масовите доставки на по-евтино руско зърно убиват конкуренцията, оставяйки ЕС да разчита единствено на пазари като Мароко и Китай, казаха търговци.

Срокът за Кампания 2023 е удължен официално до 21 юли

Картината е абсолютно противоположна на миналата година, когато купувачите масово се насочваха към пшеница от ЕС на фона на смущения в черноморската търговия, причинени от руската инвазия в Украйна.

Някои европейски агенции прогнозират, че износът на ЕС в крайна сметка ще набере скорост предвид смесената картина на глобалното предлагане и продължаващите военни рискове, но тази хипотеза изглежда все по-малко вероятна.

Тъй като сезон 2023/24 започва, Русия държи големи запаси от рекордната миналогодишна реколта а сега очаква нова, не по-лоша - анализаторите смятат, че най-големият доставчик на пшеница в света ще достигне нов връх в износа.

Европейската агенция за мониторинг на културите MARS оценява в последната си прогноза производството на пшеница в Русия на 86,7 милиона тона, разделено между 62,6 милиона тона зимна пшеница и 24 милиона тона пролетна пшеница. 

„Руската пшеница е основната заплаха за експортните продажби на ЕС през следващите седмици и месеци“, категорични са немски търговци.
„Неофициалната долна експортна цена в Русия, която в момента се смята за 230 долара на тон FOB, е с около 25-30 долара на тон по-евтина от западноевропейските доставки“, добавиха те.

В сегашната ситуация, европейските надежди отново се свеждат до Мароко, което изпревари Алжир като основна дестинация на пшеница от съюза през 2022/23 г. Страната обяви своите планове за до 2,5 милиона тона субсидиран внос на пшеница, в периода юли-септември.

Това пък от своя страна води до борба между страните-членки за мароканския пазар и някои държави може да останат зад борда. Пример в това отношение е Франция, която не е достатъчно конкурентна на Румъния и Германия.  

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!