Производители от сектор “Плодове и зеленчуци” поискаха промяна в програмата за зимни пръскания. Това съобщи за Агри.БГ Димитричка Търпанова - заместник-председателят на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Септември и крайните срокове, които гоните

В сряда в земеделското министерство се проведе Консултативен съвет по плодове и зеленчуци. Браншовите организации се срещнаха с министър Явор Гечев и зам.-министър Тодор Джиков. Именно тогава е обсъдена и държавната мярка “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”.

Предстои да се сформира работна група, която да се фокусира върху изменението на мярката и нейната пренотификация в Брюксел. Но защо е нужно всичко това?

“С оглед на климатичните промени се налага двукратно пръскане с едни и същи препарати срещу една и съща болест. А това по сега действащата програма не е възможно. 

Ще се работи по промяна в програмата, така че производителите да имат възможност да прилагат две пръскания срещу една и съща болест в една и съща фаза”, обясни Търпанова.

Важно: Ето кои производители получават 80% от субсидията по извънредната помощ първи

Проблем се явява обаче това, че заради зелените ангажименти и Зелената сделка голяма част от препаратите за растителна защита (ПРЗ) вече не са разрешени. 

“При някои култури дори няколко препарата срещу една и съща болест вече не са разрешени. И така досега нямаше право да се пръскат два препарата, макар и различни, тъй като фигурират за едно и също заболяване във всичките разрешителни. А сега, намалявайки ПРЗ, честотата на такива случаи, ще бъде все по-голяма. 

Оттук идва и нашето искане за промяна в Националната програма за трайни насаждения, за да може производителите да имат възможност за по-ефективно пръскане и по-добра превенция на заболяванията да направят”, каза още Димитричка Търпанова.

По думите й схемата ще бъде пренотифицирана и производителите ще могат да кандидатстват по мярката още тази есен.

“Ние бяхме притеснени, че тази есен ще кандидатстваме за зимни пръскания, а все още няма правила, няма и бюджет. От Министерство на земеделието ни казаха, че пренотификацията на съществуващи помощи е значително по-облекчена като процедура и очакваме да можем още есента да си кандидатстваме по програмата за зимни пръскания”, заключи Търпанова.