Земеделското министерство прави опити да плати извънредната помощ по мярката "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ по-рано, научи Агри.БГ.

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

Кои производители ще получат първи субсидията съобщи за Агри.БГ Димитричка Търпанова - заместник-председателят на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Производителите, които подадат документи до 16 септември ще са тези, които ще получат субсидия по мярката", обясни Търпанова.

Именно на 16 септември ще приключи и приема на заявления, а не както беше дискутирано по-рано - до 23 септември. Отпада и варианта, дискутиран с асоциациите на Консултативния съвет по плодове и зеленчуци, фермерите да получат 80% от полагащата им се субсидия още в края на септември или най-късно до началото на октомври 2022 г.

Преизчисления няма да се правят. Субсидията ще се плати на един път към всички допустими бенефициенти, подали документи до 16 септември 2022 г.

Производителите все още чакат указанията за мярката, за да видят финалните условия, предвид на това, че очевидно се променят доста често.

“Колкото по-рано фермерите си получат парите, толкова по-ефективна ще бъде помощта. Относно писмото, което изпратихме до Гълъб Донев - вече имаме яснота по ставките и по мерките”, каза още зам.-председателят на ДОС.

Според част от читателите на Агри.БГ плащането на извънредната помощ на база на заявления за 2022 г. е предпоставка за корупция, тъй като производителите не само че все още не са представили фактури за продукцията си, но и проверките на ДФЗ не са приключили. Търпанова обаче е на друго мнение.

“На първо място последствията, за които се изплаща помощта, са основно през 2022 г. При стария прием голяма част от производителите, които изпаднаха в хипотезата на нередовност, т.е имаха някакво нарушение, ДФЗ впоследствие прави проверки. След това на някои им беше платено това, което им се полагаше, а на други - не. Но в крайна сметка тези производители изпуснаха мярката.

Това беше предложено от МЗм, а ние като бранш го приехме и се съгласихме. Според нас е редно всички, които са подали заявление за обвързано подпомагане, да получат субсидиране. Според нас начинът, по който е предложена мярката в момента е справедлив, защото производители, които миналата година са имали продукция и вече не я произвеждат, няма да вземат пари. А тези, които сега произвеждат със сигурност ще получат подпомагане. Това беше основният мотив да сметнем, че именно това е правилният начин - да се подпомагат площите, които се работят тази година.

И докато при трайните насаждения нямаме такова голямо движение, при зеленчуците са много. Заради сеитбооборота едната година сеят една, другата година друг зеленчук и на практика не е редно тези производители да се ощетяват от мярката”, категорична е Търпанова.

На Консултативния съвет в сряда е станало ясно още и че ще има преразпределение на остатъка от бюджета.

“Нашето искане е бюджетът, който остане от растениевъдството да бъде преразпределен в нашия сектор, а да не бъде насочен към другите сектори”, заключи Димитричка Търпанова.

В съответствие с Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи на ЕК средствата са одобрени с Постановление на Министерския съвет от 17 август 2022 г. и вече са преведени по бюджета на Фонд "Земеделие". За плодове и зеленчуци, маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове, салати и марули, бамя, тиквички и тютюн е предвиден бюджет от 222 млн. лева.