Публичен търг с тайно наддаване на земеделски земи от Общинския поземлен фонд (ОПФ) организира община Генерал Тошево на 10 януари от 9:00 часа в зала „Дора Габе“ в административната сграда на Общината. На разпродажбата кандидатите ще наддават за общо 673 дка, които ще се наемат за период от 5 и 10 стопански години. 

Гласувайте: Как оценявате 2023 година?

Нивите за 5-годишно стопанисване възлизат на общо 313 дка, разположени в 19 населени места. Те представляват бивши лозови масиви, посевни площи, пустеещи необработваеми земи, стари учебни ниви и настоящи обработваеми площи. 

Наддаването за нивите за 5-годишен наемен период ще стартира от 94 лв./дка, а за 10-годишен период – от 85 лв./дка. 
Общо 360 дка са земите от ОПФ, които община Генерал Тошево пуска на търг за 10-годишен наем. Това са изоставени орни парцели, лозя, зеленчукови градини и трайни насаждения. Най-малкият терен е от 11,6 дка, а най-големият – 104,5 дка. 

В условието за наемане на нивите за 10 години е посочено, че плащането за първа, втора и трета година е в размер на 10% от достигнатата тръжна цена, а през останалите седем години фермерите ще издължават пълната сума, достигната по време на наддаването. 

Депозит и заявление за участие ще се приемат до 15:00 часа на 9 януари 2024 г. Оглед на нивите може да се извърши всеки работен ден до деня, предхождащ търга. Участниците в наддаването трябва да представят както заявка и документ за внесен депозит, така и декларация за липса на задължения към НАП.