Собственик на стадо от стотина коня е изоставил животните без храна в местността Бек бунар в Осоговската планина под връх Руен и 70 коня са загинали.
 
 
Снимки и видеозаписи от трагедията бяха публикувани във Фейсбук, като предизвикаха остри реакции. Снегът в местността, където са изоставени конете, е достигал 150 см.
 
"Никога не съм виждала такова нещо. Бях потресена. Една кобила лежеше в снега с изкълвани от гарвани очи. Тя е била бременна, но кончето й е родено мъртво. Живи са едва 30 коне, но те са в критично състояние", разказва Елица Димитрова, която е една от доброволките, успели да стигнат до животните. Тя е и една от инициаторките на спасителната акция, съобщи БНР.
 
Според началника на Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил Стоян Саев, трагедията с десетките загинали коне в Осоговската планина е заради крайно безотговорно отношение към животните от бизнесмен от Кюстендил, който е развъждал коне в планината и е получавал евросубсидии.
 
Той е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, но не го е правел, каза още Саев. Не се знае точният брой на загиналите коне. Стадото е било от около 100 животни, от които оцелелите досега са около 30.
 
Предупреждения за бедстващите животни имаше в социалните мрежи от няколко седмици.
 
Снимка: бТВ
 
Собственикът на конете е бизнесменът от Кюстендил Петър Пищалов. Според него, всичко станало е резултат от злощастно стечение на обстоятелствата. „Това са моите коне, не мога да стоя безучастен. Благодарен съм на хората, кито им качиха храна“,  каза той пред бТВ.
 
По думите му, като са попаднали в снежния капан, те не са имали много шанс. „Последно ги видях преди Нова година. Търся ги от повече от месец и половина. И на мен ми се е свило сърцето, но нагоре имаше над метър сняг“, заяви Пищалов.
 
„Това са каракачански коне, които си живеят в планината от хилядолетия“, уточни той. В отговор на въпрос той поясни, че годишната субсидия на кон е около 140 евро.
 
Според собственика, конете са около 70. „Но ако човек разчита на тази субсидия, е обречен, разходите за тях са много повече. Заради тези субсидии, тази година ме скъсаха от проверки. Не мога да съм на сто места едновременно“, каза още Петър Пищалов. 
 
Междувременно стана ясно, че екип от ветеринарни специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил ще окаже помощ на бедстващите коне в Осоговската планина. Възложена е и проверка на собственика им Петър Пищалов, съобщиха от министерството на земеделието. 
 
След постъпилата информация от доброволци за случая със стадото коне под връх Руен Българската агенция за безопасността на храните предприе бърза проверка по случая.
 
Трима експерти от ОДБХ - Кюстендил трябва да проверят на място състоянието на конете, дали имат чипове за идентификация, както и дали собственикът на конете е получил средства по линия на ПРСР. Експертите ще окажат пълно съдействие за подобряване на състоянието на конете.
Резултатите от проверките се очакват  по-късно следобед.