Naturipe Farms и SAP споделиха видео, което демонстрира каква е ползата от използването на блокчейн технологията. Видеото стартира от полета с боровинки в Чили. Работник поставя стикери с QR кодове на касетките с плодове, които току-що e прибрал от полето. Касетките след това се сканират и претеглят. Стикерите са неразделна част от готовата продукция по време на целия процес на транспортиране до крайния клиент, пише freshplaza.com.

Експерт: Проблемът с работната ръка трудно ще се реши дори с блокчейн

Каква информация съдържат кодовете?

Кодовете дават цялостна информация за продукта. За производителите QR кодът е източник на данни при какви условия са били произведени плодовете – температура, наторяване и др. Данните се обогатяват допълнително – показвайки състоянието на продукцията и местонахождението, от което е взета. Тази информация е достъпна за всеки (производител, превозвач, търговец и консуматор), само трябва да се сканира кодът.

Целта на Naturipe е да оборудва с QR кодове цялата продукция, която изнася по света. В момента по-голямата част от производството се проследява ръчно – чрез записи в дневници, които съпровождат касетките с плодове.

Понякога може да има закъснения от 4 часа при транспортиране със самолет и до 2 дни с кораб, докато продуктът стигне до крайния клиент, казва Каръл МакМилън, IT директор на компанията. Тя допълва, че чрез QR стикерите не само се ускорява процесът на документиране на производството, но и има повече ясността и точност по отношение на информацията.

Свежестта е ключова за здравето на хората. Тази технология ни позволява да взимаме данни за климата и за прибирането на реколтата, за да предвиждаме процесите в по-дългосрочен план, казва МакМилън.

От компанията допълват, че блокчейнът ще направи по-лесно осведомяването на потребителите относно това, дали плодовете са отгледани в екоустойчиви ферми.