Новите технологии навлизат с пълна сила в земеделието, а стартъпите в сектора се умножават всеки ден. Подбрали сме ви няколко интересни стартиращи фирми в земеделския сектор, които може да са ви от полза.

Ползите и минусите на цифровите решения във фермата

Те се грижат за болните растения, оптимизират процесите на хранене, намират нови начини за директен маркетинг и всички те са дигитални. Ето няколко обещаващи стартиращи компании за интелигентно земеделие.

Анализ на почвата 
Stenon се грижи за лабораторно независим анализ на почвата с помощта на сензорна технология. Чрез така наречения FarmLab, един вид мобилна лаборатория, фермерите вече не трябва да изпращат своите проби в лаборатория, но могат да ги анализират директно на място.

Дневник на растението
С Plantix фермерите могат да изпратят снимка на болното си растение. След това алгоритъмът показва най-вероятните болести или вредители, които биха могли да атакуват растението му. Освен това земеделецът получава информация как да лекува засегнатото растение.

Помощ за храненето
Апликацията Fodjan предлага софтуер за хранене на млечни крави като софтуерна услуга (SaaS). Не става въпрос само за поддържане на по-добра отчетност, но и за по-ефективно използване на фуражите, както и за повишаване на здравето на животните.

Съвети
Първите стъпки с прецизно земеделие изглежда много трудни за мнозина. Стартъпът FarmBlick  предлага подкрепа и съдействие при важни решения. Благодарение на своята независимост, младата компания може да отговори конкретно на заявките и да намери подходящи решения заедно с операционния мениджър. Често дадено стопанство има много възможности, които вече са налични във фермата, но просто трябва да се използват по различен начин.

Растителна защита
Новото приложение SprayPatternator си е поставило за цел да направи прилагането на пестициди по-ефективно. Чрез анализа на модела на пръскане, апликацията помага за дигитализиране на селското стопанство и оптимизиране на процесите на пръскане от всякакъв вид.