Кнуд Бей-Смид е датски фермер, който от години усъвършенства стопанството си с помощта на цифрови технологии. Според него те имат и плюсове, но и минуси. Датското министерство на земеделието улеснява земеделските стопани да прилагат новите технологии във фермите си. То предлага безплатен достъп до програма, наречена Crop Sat, както и обучение за ползването й. Програмата дава възможност на фермерите да получат сателитна карта на своите парцели и им дава информация по отношение на отглежданите от тях култури, информира Ypaithros.gr.

Фермерски иновации подсказват какво се задава в следващите години

Датският фермер използва и друго приложение – Farm Track. То представлява просто GPS проследяващо устройство, което е пригодено за трактори и селскостопански превозни средства. С негова помощ Бей-Смид може да контролира торенето на нивите например.

Според датчанина ползите от приложенията са много. Те предоставят данни и подробна информация за състоянието на културите. Позволяват на земеделските производители да подобряват добивите, като наедно с това намаляват производствените разходи.

Разбира се, има и трудности. Бей-Смид посочва като минус това, че на пазара в момента има изобилие от нови технологии за земеделския сектор. Това поставя фермера в трудна ситуация – коя да избере, коя отговаря най-добре на нуждите му? Друг проблем идва от представителите на компаниите, които предлагат приложенията. Често те използват език, който е неразбираем за фермерите.

Бей-Смид дава един съвет на земеделските производители, които искат да внедрят цифрови решения в стопанството си – съветвайте се с други фермери. Черпете опит от тяхната практика.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Смарт система предупреждава за вредители и болести по пшеницата

Агроиновации: Интелигентнo пръскане на овошките

Мобилни кланици за хуманно отношение към животните