Държавата не трябва да разпределя парите от кризисния резерв, които Европейската комисия реши, че трябва да получат нашите земеделски производители, заради неправилното функциониране на т.нар. „коридори на солидарността“. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Това предлага зърнопроизводителят Иван Балабанов от Генерал Тошево, който е убеден, че тези средства са „подигравка и няма смисъл от тях, а раздаването им ще има по-скоро негативен ефект към нас като производители“. Фермерът препоръчва тези пари да отидат за борба с градушките или нещо друго, което има смисъл, коментира той за Агри.БГ. 

„Според мен по-добре да не се администрират тези пари, защото разходите ще бъдат много високи“, убеден е стопанинът. 

В същото време продължава вносът на зърно от Украйна и камионите денонощно вървят към големите маслобойни в Добричка област. „Проблемът обаче не е в България. Тук нито преработвателите, нито производителите можем да направим нещо по-различно. Цените са такива, условията, в които сме поставени също не зависят от нас“, казва Балабанов.

Фермер: Вносът не спира, но преработвателите вече купуват и български слънчоглед

Според него добрият сценарий за родните производители, които още имат складови наличности от зърнено-житни култури е да бъде спрян износът на зърно по море

"Вече няма чак такава голяма наличност на зърно, има първи индикации, че двама търговци наддават за едно и също жито, включително с анулиране на фактури“, сподели още Балабанов. 

Складовите наличност от пшеница в 100-150 км до пристанищата вече чувствително намаляват, по негови наблюдения. Това обаче не важи за производителите от по-отдалечените райони в страната. 

Балабанов очаква фалити в бранша, тъй като според него ситуацията в Добруджа е доста тежка. Вече се усеща ефектът от свръхвисоките ренти, съчетани със закупуването на скъпи торове и комплексното повишаване на разходите. 

Първи индикатор, според него е рязкото спиране на продажбите на техника.