Започна петнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника. На него посетителите могат да се запознаят с 209 фирми, разположени на повече от 35 700 кв.м нетна изложбена площ. Форумът ще продължи до 19 май 2023 г. на летището край Стара Загора.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

"Годината премина по знака на инфлация, несигурни пазари, огромни разминавания между стойността на произведената продукция и ценовите й нива. Имаше сътресения, които причиниха сериозно неудобство и притеснения на огромната част от земеделските производители", каза при откриването зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.  

Той припомни, че достъпът на украинска суровина на свободния европейски пазар, без защитните квоти и мита, постави родните ни производители пред сериозни сътресения. Един месец преди стартиране на жътвата в България има налични повече от 1.5 млн. тона зърно повече от това, което по принцип всяка година по това време на годината, се намира в складовете.

Гледайте откриването на живо ТУК

От думите му стана ясно, че в рамките до месец ще започне и приема по Плана за възстановяване на устойчивост, по който са предвидени близо 500 милиона по три направления. Проектите трябва да бъдат договорени до септември 2023 година, уточни Джиков. 

"Изложението се наложи през годините като най-мащабният форум за земеделие, технологии и иновации в България. БАТА АГРО стана професионална бизнес платформа, място за срещи на земеделските производители с представители на бизнеса за обмяна на опит и идеи в аграрния сектор", каза при откриването Даниел Минев, председател на УС на Българска асоциация на търговците на агротехника.

Той обяви, че в рамките на тази седмица посетителите могат да видят на едно място всичко ново в земеделието в последната година. Изложителите в събитието са близо 30% повече от миналата година.  

Сред участниците са традиционно вносителите на най-големите световноизвестни брандове за земеделска техника, агротехнологии и продукти за земеделие, стана ясно от думите на Даниел Минев.

"Вече е факт партньорството ни с АгроХъб.БГ, което реализира проектът в AgroDigiRise. С помощта на най-новите технологии проектът има за цел да направи достъпно, модерно, атрактивно и лесно печелившо българското земеделие", каза още Минев. 

Асоциация се включва в AgroDigiRise с организирането на специализирани обучения за агротехнологии в следващите три години. 

Тази година освен традиционното участие на български фирми и производители от Европа, в изложението се представят и фирми от Китай, Индия и Аржентина. 

Посетителите на БАТА АГРО могат да видят официалните вносители на земеделска техника, които представляват едни най-големите световноизвестни технологични брандове. Наред с тях са и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, резервни части, инструменти и други, както и браншовете, с които земеделието взаимодейства – консултантки услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други. 

Важна част от изложението са и фирмите, които предлагат семена, торове и препарати. Те ще имат мащабно участие с опитни полета с посеви, които за БАТА АГРО 2023 са обособени в индивидуална зона в близост до входа на изложението. 

Освен това, на изданието през тази година, земеделските производители ще могат да видят операциите на машините в реални, полеви условия, както и да направят тест драйв. 

В рамките на БАТА АГРО 2023 отново се провежда и фермерски пазар, организиран съвместно с Кооперация „Хранкооп“.