Таблицата за изчисляване на Стандартния производствен обем (СПО) е подложена на обществено обсъждане до 18 февруари 2021 г.

Проект на таблицата за новото СПО в детайли

Земеделското министерство (МЗХГ) публикува и проект на Инструкция за попълване на таблицата. Тя бе изготвена за целите на Стратегическия план за новия програмен период, както и за прилагане в рамките на преходния период до 2022 г. 

След обсъждане с бранша на 11 януари се появиха редица възражения, отнасящи се към методологията на изчисляване и към агростатистическите данни, на база на които се изчислява СПО. Земеделците коментираха, че несправедливо са завишени стойностите за някои култури, а за други са свалени много, което ще доведе до нечестни схеми и източване на евросредства. 

Можете да изпращате становищата и предложенията си по публикуваната таблица на по имейл на адрес: [email protected]

Освен предложените икономически стойност в таблицата се виждат добавени и нови производства. Предложените от МЗХГ нови култури са:  фуражни зеленчуци, пасища и мери, коноп (семена за фураж), арония и телета и малчета над 1 г. и под 2 г. женски. В същото време напълно изключени от списъка са дюлите.