Фермери и бранш настояват земеделското министерство да преразгледа методиката си за водене на статистика, която стои в основата за изчисляване на Стандартния производствен обем на стопанствата (СПО), защото "сегашната агростатистика на практика ги лишава от възможност за подпомагане в бъдеще".

По-ниското СПО - бариера пред кандидатстването за инвестиции?

Срещата на експерти от агроминистерството с различните браншови представители по сектори, относно СПО за следващия програмен период, която се състоя на 11 януари, е преминала бурно и с редица възражения, споделят част от присъстващите пред Агри.БГ.

Предоставените изчисления на разходите в производството срещнаха голям отпор от представителите на овощарството. Според тях проектът за СПО би отказал фермерите от определени култури.

Ние обжалваме СПО, защото много ще сринат сливата и другите костилкови видове. Имаме няколко индикации, че след вчерашния дебат ще се промени нещо, заяви Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

"Настояваме, имаме и входирано писмо, СПО да се уеднакви за костилковите. В противен случай ще се обърка целият програмен период, ако го оставят толкова ниско, особено за сливата. При всички овошки производственият обем е свален заради агростатистиката", коментира още тя.

От бранша са категорични, че разликите при овощни култури със сходни производствени разходи са неоснователни. При кайсиите изчисленията са за 1042 лв./дка, при прасковите – 997 лв./дка , а на дъното е сливата с 529 лв./дка СПО. При черешите обаче СПО остава в нормалните граници според фермерите – 1403 лв./дка. Възражения има и за определените производствени разходи при някои маслодайни и фуражни култури.

Всички земеделци се обявихме против. И животновъдите включително имат проблем с оценката на техните стопанства. Продължаваме да се борим и да отстояваме исканията си,  каза още Търпанова.

Димитричка Търпанова: „Ако оставят това СПО, малките стопанства ще бъдат лишени от възможността да кандидатстват за интервенциите по ПРСР. Отделно по ПРСР се предлага диференцирано подпомагане на стопаните с 500 хиляди СПО и нагоре. Не може да ги направим с 30-40% субсидия заради това, че не сме си свършили работата по СПО.“

Надеждите на производителите след вчерашната среща са, че възраженията им ще бъдат взети под внимание, а очакванията им са, че темата няма да приключи скоро, защото „вчерашното заседание не мина много добре“.

Биопроизводството ще се изчислява отделно. Тепърва ще изготвим становище до зам.-министър Лозана Василева. Биологичният сектор е признат за чувствителен, не бяха предвидени отделни ставки, но сега ние ще направим наше предложение“, съобщи за Агри. БГ Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ).