В последните дни една от най-дискутираните теми в сектора е проектът на таблицата, по която ще се изчислява Стандартният производствен обем (СПО) през новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП).

ВИЖТЕ проекта на таблица за СПО в детайли

Проектът беше обсъден с бранша на 11 януари. Според голяма част от земеделските производители обаче “данните в представената таблица са завишени изключително много за някои култури, което създава предпоставки за създаване на нови схеми за източване на средства”, коментират запознати пред Агри.БГ.

Изчисляването на стандартния производствен обем срещна голям отпор

Ако разгледаме таблицата отблизо ще забележим редица корекции в почти всички сектори. Най-фрапиращи обаче са промените при кайсии, праскови, сливи, пипер, оранжерийни домати и разсадници за трайни насаждения.

“Таблицата е изготвена от някой експерт, който не си е служил с актуални данни. Ясно се виждат огромни разминавания между реалния СПО на дадена култура и предложения в проекта на таблица”, обясняват още земеделци.

Проектът е изготвен на база на технологични карти от Система за агропазарна информация (САПИ), Селскостопанска академия (ССА), както и с помощта на представените данни от браншовите организации отново по сектори.

“Всички цифри са силно изкривени. Докато САПИ и ССА предоставят грешни цифри, браншовите организации пък ги раздуват. Крайният резултат е тази таблица, която ни представиха вчера (бел. ред. 11 януари 2021 г.)”, категорични са фермерите.

От земеделското министерство предлагат и включване на няколко нови култури в таблицата - фуражни зеленчуци, пасища и мери, коноп (семена за фураж), арония и телета и малчета над 1 г. и под 2 г. женски. Дюлите пък са напълно изключени.

Правилното оформяне на таблицата за СПО за бъдещия програмен период на ОСП е изключително важно, тъй като тя ще бъде “инструментът”, който ще се използва за допустимост за подпомагане на дадено стопанство.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg