Царевицата носи оптимизъм за цените на глобалните пазари на зърно за втора поредна пазарна година, съобщи изследователската организация ИнтелиАгро
 
 
Анализаторите цитират доклада на Департамента по земеделие на САЩ (USDA), според който световното производство на царевица през 2018/2019 г. ще нарасне с близо 20 млн. т или с 2% до 1.056 млрд. т. Това е второто най-голямо количество в исторически план. 
 
Реколтата в ЕС на този етап изглежда близка до миналогодишната. Очакванията са обаче потреблението да нарасне по-силно от производството в абсолютни стойности – с 23 млн. т. до 1.092 млрд. тона, като за втора поредна година ще го надхвърля. 
 
Най-силен ръст на консумацията се очаква в Китай – с 8 млн. т. В същото време е налице ревизия надолу на началните запаси. Комбинацията от тези два фактора може да доведе до понижение на складираните количества от царевица в страната в края на 2018/2019 г. с цели 19 млн. т или с над 30%. 
 
Сходна е и ситуацията в САЩ, където прогнозираното потребление спада далеч по-слабо от производството – с 1 млн. т, подкрепено от солидното търсене за етанол. Така преходните запаси в страната могат да се стопят с 13 млн. т или с 23% на годишна база.
 
Двете страни са в основата на очакванията за значителен спад на глобалните преходни запаси от царевица за втора поредна година – с 36 млн. т – с 18%, до 159 млн. т. Това представлява едва 15% от глобалното годишно потребление – най-ниско покритие от 2012/2013 г. насам. За сравнение, в периода на най-силно свръхпредлагане – 2014/2015-2016/2017 г., този дял беше 21-22%.
 
По-висока реколта на годишна база се очаква в редица ключови страни, като Бразилия и Китай – с по 9 млн. т, и Аржентина - с 8 млн. т. Украйна вероятно ще възстанови позициите си на външните пазари след слабите миналогодишни добиви, увеличавайки производството с 6 млн. т.
 
На този фон USDA залага на чувствителен спад в щатското производство – с 14 млн. т, като следствие от намалението на площите и по-ниските добиви. Тази прогноза обаче все още не е базирана на теренни проучвания, а само на исторически модел, който отчита климатичните условия през тази пазарна година.