По предложение на двама европейски депутати – Иво Христов, България, и Кармен Аврам, Румъния, Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент прие днес проект в бюджета на ЕС за 2020 г. да бъдат предвидени допълнителни 70 млн. евро за борба с Африканската чума по свинете (АЧС).

Тревога: Чумата по свинете се разгръща в Родопите

Това съобщи пресофисът на Иво Христов, който е депутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

Двамата с Кармен Аврам (Румъния) направиха през юли две предложения - за увеличаване с 50 млн. евро на перото „Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията“ и за допълнителни 20 млн. евро по перото „Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза“.

Целта е по първото перо Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам съответно и на фермерите за справяне с последиците от Африканската чума по свинете.

Допълнителните 20 млн. евро по второто перо са конкретно за проучване и разработка на ваксина срещу АЧС, каквато към момента все още няма.

Източник: Личен архив - Иво Христов

При гласуването в Комисията по земеделие това предложение не е било подкрепено от представителите на Европейската народна партия (ЕНП).

Комисията по земеделие се обедини и около позициите, че:

- Налице е сериозно въздействие на разпространението на африканската чума по свинете в няколко държави членки и голям брой регистрирани огнища от началото на 2019 г.

- Изразява загриженост относно засегнатите големи свиневъдни стопанства, в които са били умъртвени десетки хиляди животни и изразява съжаление, че не са отпуснати средства за предотвратяване и борба с Африканската чума по свинете.

- Подчертава, че за тази цел в бюджета на ЕС за 2019 г. са били предвидени 28 млн. евро, а в бюджета на Съюза за 2020 г. следва да бъде включена най-малкото подобна сума.

- Отбелязва, че трети държави са инвестирали в научни изследвания за разработване на ваксина срещу АЧС и счита, че ЕС следва да инвестира в научни изследвания и разработване на ваксина, което ще спомогне за спиране на разпространението и появата на африканска чума по свинете във възможно най-кратък срок.

Предстои гласуване на предложението в Бюджетната комисия на Европейския парламент.

Евродепутатът Иво Христов изрази надежда, че предложените промени ще бъдат част от исканията на Европейския парламент по време на преговорите за бюджета на ЕС за 2020 г.

Всички новини по темата вижте ТУК.