Търговията с агро храни от Европа продължава да бележи ръст, сочат данни на Европейската комисия. Износът на хранително-вкусовата индустрия на ЕС през февруари 2016 е възлизал на стойност 10,2 млрд €, което е доста над експортните стойности през януари 2016 г. и дори малко над износа през февруари 2015 г.

 

Най-големите увеличения в месечните стойности на износа през февруари 2016 са били по линия на експортни сделки за САЩ (+ 15%) и Китай (+ 13,5%). За последните 12 месеца, вносът пък се е увеличил с 8.4% в сравнение със същия период преди една година.

 

Според доклад на ЕК, Китай е втората най-важна дестинация за износ на хранително-вкусовата промишленост на ЕС. През 2015 г. износът за Китай се е увеличил във всички основни продуктови групи с най-значително увеличение в стоки (+ 71%; от 1 милиард € до 1,7 милиарда €). Например, износът на свинско месо за Китай скача повече от два пъти (от 432 милиона милиона € до € 934) през 2015 г..

 

Еврокомисаря по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоуган тази седмица е на посещение в Китай и Япония,  придружаван от бизнес делегация на европейските селскостопански и хранителни ръководители, представляващи ключови сектори в търговията на ЕС. Отварянето на нови пазари и насърчаване на потреблението на млечни продукти и свинско месо, произведени в ЕС е един от приоритетите му в официалните срещи.