Предизвикателство е наваксването и минимизирането на рисковете от загуби на средства по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 година“, каза зам.-министърът на земеделието Таня Георгиева, която участва в заключителната пресконференция на ръководството на Министерството на земеделието и храните. 

Четете още: Нов закон за хидромелиорациите ще гарантира вода на символична цена за земеделците

 

„Успяхме да увеличим съществено бюджета по подмярка 4.1, по подмярка 4.2 както и по приемът на проекти по подмярка 4.3 за „Напоителни системи“, така че да могат да се финансират всички одобрени проекти. Беше увеличен бюджетът по общинската подмярка 7.2“, каза Георгиева. 
Паралелно с този процес е вървяла комуникация със заинтересованите страни, както и съвместна работа с експертите от Държавен фонд Земеделие за прецизиране на документите с насоките по изпълнение на най-атрактивните подмерки за фермерите – 4.1 и 4.2 . 

„Насоките бяха променени така, че максимално да облекчат фермерите при подаване на документи за междинно и окончателно плащане. При фонд „Земеделие се получи доста съществен брой заявки за плащания – нещо, което е чакано и от фермерите и от преработвателите. Това са приемите от 2021 година и са изключително важни за агрохранителния сектор“, уточни зам.-министърът. 

По подмярка 4.3 с изключителните усилия на няколко дирекции в министерството, както и усилията на работещите в „Напоителни системи“, са договорени 24 проекта. 

По подмярка 19 още през юли са сключени 107 договора с Местни инициативни групи. 

По подмерки 10 и 11 от Програмата за развитие на селските райони са индексирани ставките на бенефициентите, които продължават да изпълняват ангажименти и до края на декември ще получат плащане.
Работата по първата промяна на Стратегическия план е започнала още през лятото, като са направени анализи за отражението на войната в Украйна, Зелената сделка и Ковид кризата. Приключена е и процедурата по екологичната оценка. А на 15 декември, след няколко заседания на Комитета по наблюдение и много срещи със заинтересованите страни, документът е изпратен в Брюксел. 

„Предстоят срещи и преговори с Европейската комисия по финалното одобрение на предложените промени и съответно подготовка на Кампания 2024 г.“, уточни зам.-министърът. 
Сайтът на Стратегическия план, който ще осигури и обратна връзка с фермерите, ще бъде активен от четвъртък, съобщи още Таня Георгиева. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg