От Съюза на животновъдите в България спешно искаме оставката на министър Иван Иванов, на зам.-министрите, които отговарят пряко за нас, както и на политическия кабинет в Министерство на земеделието (МЗм). Това каза Пенка Христова, председател на съюза по време на пресконференция за състоянието на сектора.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Сред причините за исканите оставки са неадекватната политика на земеделското ведомство относно животновъдния сектор, но и още.

“До момента сме обявили 30% фалит на всички ферми, най-вече на тези в млечното говедовъдство. Очакваме до 20 дни да стигнем 50%”, добави Христова.

Според Димитър Зоров, който също взе участие в пресконференцията, ситуацията в сектора не е критична, а катастрофална.

“От 2 месеца сме потърсили всички възможности, с които разполагаме. Бяхме в Комисия по земеделие три пъти. Запознахме депутатите. Бяхме много пъти в МЗм. Имахме 3 срещи с вицепремиера Асен Василев, бяхме и при премиера.

Асен Василев ни обеща средства за един понеделник, който вече мина. Но възложи схемата на МЗм. Последен опит направихме миналата седмица, на която присъстваха двамата зам.-министри Христанов и Бурджев.

Бяха ни обещани за миналия петък ставките по Ковид мярката и начина за отпускане на тези 120 млн. лева, които Асен Василев каза, че можем да ги получим. Няма липса на финансов ресурс, има неорганизиране на схемата. Поне ние така го разбираме”, категоричен е председателят на Националния съюз на говедовъдите в България - Димитър Зоров.

Бойко Синапов - председател на Обединени български животновъди (ОБЖ) подкрепи своите колеги.

“Положението в сектор “Животновъдство” е критично. Нашите управляващи в момента се въртят като мухи без глави. Цял свят, цяла Европа, се бори с тази криза, но всички нормални държави вземат и национални мерки освен тези, от които можем да се възползваме на европейско ниво”, каза Синапов и добави, че политиката в сектора отдавна и като цяло е объркана. Лошото е обаче, че към момента е застрашена продоволствената сигурност на страната.

От своя страна Зоров допълни - “Не можеш да работиш на минус. А когато това е свързано с продоволствената сигурност, е пълна безотговорност”.

Животновъди от цялата страна са готови на протести, ако политиката на земеделското министерство не се промени. Фермерите се заканиха, че ще изведат животните и ще протестират заедно с тях.

По време на пресконференцията много от тях споделиха, че през идните дни продължават да разпродават животните си. Припомниха и проблема с пасищата в сектора, като наблегнаха на пашуването на животните в трите национални парка.

“Ние оставяме в неведение и не знаем какво ще се случи с този пасищен период на годината.
Няма как да допуснем свалянето на едрите преживни животни от националните паркове.  Министерство на земеделието досега не направи нищо ние тази година да си получим пасищните площи. Ако тази година стопаните не получат площите, които са ползвали преди, няма как да заявят мярка “Пасторализъм”. Ние сме готови да подкрепим всяко едно действие и решение на колегите, ако трябва ще пристъпим и към протестни действия. И няма да позволим да се свали нито едно животно от националните паркове”, заключи Дарина Шишкова от ОБЖ.