Свиневъди, отглеждащи пасищни породи свине, ще бъдат допустими в новата мярка за биологично животновъдство по Втори стълб на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2023 г., научи Агри.БГ.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Мярката е разгледана на заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегическия план.

Към момента в изискванията са заложени само две породи свине като допустими за финансиране по мярката - Източно-балканската свиня и Дунавската бяла свиня. Аргументите на земеделското министерство са, че тези две породи предполагат пасищно отглеждане и са традиционни за България. С тях се цели запазване на генетичния потенциал на страната. Основната причина обаче е, че изискването по европейски регламент, е плащането за биомерките да е на база хектар.

Иначе по мярката е запазен стария начин на подпомагане. Освен свине ще се подпомагат едри и дребни преживни животни единствено от основното стадо. Приплодите не подлежат на субсидиране. Остава и приравняването на животните към земеделски култури, които са постоянно затревени площи, фуражни култури или люцерна - 0,5 ЖЕ / 1 ха.

710 лв. минимален месечен осигурителен доход за фермери?

Другите две направления по мярката, които ще се подпомагат са биологично растениевъдство и биологично пчеларство. При биологичното растениевъдство подпомагането ще се основава на групиране на земеделски култури с цел недопускане на свръх компенсиране. А при биологичното пчеларство се запазва минималния брой за отглеждане на пчелни семейства - 20 броя.

Предвиждат се две операции:
- Плащания за преминаване към биологично земеделие
- Плащане за поддържане на биологично земеделие

Фермерите ще могат да поемат ангажименти по една от двете операции с различна продължителност. Ще може да се да кандидатства и в пакет, т.е и за двете операции, като периода на продължителност на ангажимента не трябва да е по-дълъг от 5 години.

Целта да мярката е да покрие разликите в допълнителните разходи и пропуснатите приходи при биологичния начин на отглеждане на биопродукцията, в сравнение с конвенционалния метод.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg