Индустриалният сектор на свиневъдството настоява за изключителен контрол по границата, промяна в Наредба № 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти и тотална забрана за отглеждане на прасета в задните дворове на къщите. Това заяви на заседание на Областната епизоотична комосия в Добрич д-р Христо Панов, ветеринарен лекар в един от най-големите свинекомплекси в Добричка област, разположен в село Козлодуйци.

Африканската чума превзе нови територии - два първи случая в Русенско


757 са домашните свине в Добричка област, които се отглеждат в задни дворове. Най-голям брой прасета - 352, които не са регистрирани и не са подложени на ветеринарен контрол, има в община Добричка. 125 животни се гледат от частни лица на територията на община Ген.Тошево и 118 – в община Каварна. Данните бяха изнесени от директора на ОД „Земеделие” инж. Десислава Иванова по повод обявения първичен случай на АЧС при диви свине в землището на с.Дуранкулак. 


Комисията набеляза конкретни мерки за превенция на заболяването. Сред планираните дейности е провеждане на информационна кампания сред населението за рисковете от разпространение на заболяването. Зам.-областният управител на Добрич Живко Желязков още веднъж апелира към общините да определят терени за загробване на животни при възникване на случаи на АЧС. 


По последни данни на БАБХ ситуацията в страната се влошава и се отчита увеличение на местата с разпространение на заболяването, съобщи на заседанието директорът на ОДБХ д-р Борислав Каменов. Над 20 са случаите на територията на област Плевен, има регистрирани случаи на териториите на областите Враца, Велико Търново, Бургас, а сега и в Добричка област.

снимка: автора

„Прави впечатление, че много бързо се разпространява заболяването и обхваща т. нар. задни дворове, където се отглеждат прасета без разрешение, без да са наблюдавани от ветеринарен лекар“, добави специалистът.

Той се обърна към представители на община Крушари за наемане на двама души, които да извършват дезинфекция на пътните превозни средства, влизащи през най-новия граничен пункт с Румъния – в село Северняк.

„На другите два гранични пункта вече има назначени хора, монтирани са помпи, доставят се препарати. Сред среща с представители на Областно пътно управление са уточнени маршрутите с интензивен туристически поток. Там трябва да се извършва интензивно почистване вече на 3 дни, вместо на 15, както е било досега“, добави още д-р Каменов. 


Едни от потенциално опасните проблеми са отпадъците, които изхвърлят влизащите и излизащи от страната по граничните пунктове с Румъния. Д-р Каменов уточни още, че една от мерките за недопускане разпространението на АЧС, е проверка на транспортните средства и личния багаж на влизащите в страната от органите на МВР, БАБХ и Агенция „Митници“.

При установяване на храни със свинско месо или пък месо и суровини, идващи от страни членки на ЕС или от трети страни, и те ще бъдат изземвани и унищожавани, подчерта д-р Каменов. 


С оглед на недопускане разпространението на болестта АЧС чрез кърлежи и други насекоми, осемте общински администрации трябва да предприемат действия за извършване на дезакаризация и дезинсекция на тревните и водни площи.