Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) продължава настъплението си в нови територии от страната. Заразени са две стопанства за отглеждане на домашни свине в област Русе, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

България поиска финансова помощ от ЕС срещу чумата по свинете

Агенцията по храните потвърди две нови огнища на заразата, като това са първите установени случаи в област Русе. Едното огнище е в село Ценово, община Ценово, в лично стопанство, където се отглеждат 5 нерегистрирани свине. 

Второто огнище е в регистрирана фамилна ферма тип А, в която се отглеждат общо 19 прасета. Стопанството се намира в село Пет кладенци, община Бяла.

БАБХ: Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете, днес, 16 юли 2019 г. До този момент в област Русе не беше констатирано заболяването АЧС при домашни или диви свине.

Отделно в област Плевен е потвърден нов случай на Африканска чума по свинете в лично стопанство в село Българене, община Левски, след получен сигнал за съмнение за болестта.

Създадени са зони на рестрикция - 3 км предпазна и 10 км надзорна зони, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3-километровата предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

В създадените зони на ограничения в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор. 

БАБХ напомни, че е важно стопаните да спазват правилата за предпазване от заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва незабавно да бъдат докладвани.

АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение. Вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и други.