Увеличен е интересът към производството на соя в България. Преди години страната ни е разполагала с над 1 милион декара от тази култура, като след нововъведенията по европейските програми се очаква повишен интерес за производството и.Това е мнението на Светлана Боянова председател на Институтът за агростратегии и иновации и бивш заместник-министър на земеделието и храните.

 

„До преди няколко години соята беше в списъка на маслодайните култури, сега вече, поради новата протеинова стратегия на Европейския съюз, тя се счита за протеинова култура. Именно заради това тя е включена в тези отделни плащания. Тя е в списъка и ние така сме я нотифицирали към Брюксел, който ни е одобрил”, обясни Боянова.

 

Тя каза още, че проблем при отглеждането на соята е рискът от абортиране на цвета, поради прекомерна горещина. „Въпреки това има вече достатъчно разработени сортове, които биха могли да преодолеят този проблем. Въпросът е дали можем да конкурираме царевицата и струва ли си да я гледаме. Смятам, че пазар за соя има, особено за такава, която е сертифицирана като Дунавска соя и която е свободна от ГМО. С подкрепата на тези директни плащания, тази култура би могла да бъде съживена отново в страната ни”, добави Светлана Боянова.
 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!