На срещата, която се очаква да се проведе в сряда вечерта, от Българската аграрна камара очакват да видят в детайли, какво предлагат от Министерски съвет на протестиращите земеделски стопани. 

Четете още: Българската аграрна камара приема поканата за среща с властта

 

Това коментира за Агри.БГ Светлана Боянова, изпълнителен директор на Българската аграрна камара. „Към момента единственото, което става ясно е, че ни предлагат друг подход на изчисление. Но трябва да видим какво означава това на практика – като ставки, като документи, които трябва да се представят от земеделските стопани“, каза още тя. 

Според нея не е важен общият бюджет, а всеки конкретен земеделец да получи това, което очаква. Затова от камарата предпочитат да се говори за ставки. Зърнопроизводителите очакват по 20 лева на декар, а другите стопани си искат ставките и респективно сумите от миналата година. Когато стане ясен размера на ставките, останалото е въпрос на математика и грижа на правителството да намери необходимия бюджет. 

"Приемайки срещата, не означава, че ние сме се разбрали за всичко, в никакъв случай това не е така", казва още Светлана Боянова. 

Недоволството на земеделските стопани продължава, като всеки ден ще се увеличават часовете на активен протест. Исканията са същите и няма промяна. 

По отношение на законите, тя е категорична, че ако се подпише споразумение с правителството, в него трябва да бъдат посочени конкретните срокове за приемането им. Според нея представянето на законите във вторник пред Комисията по земеделие вероятно показва политическа воля да върви работата, но това не е достатъчно. Трябва да се работи закон по закон - да се прави обществено обсъждане и да се приемат. 

„В Копа Коджека категорично искаме преосмисляне на Зелената сделка в частта земеделие. Първият резултат е от вторник, тъй като Урсула Фон дер Лайен оттегли предложението на проекта за Регламент за устойчива употреба на препарати за растителна защита. Това е резултат от фермерските протести в цяла Европа. Очаквам и още досиета да бъдат оттеглени и да бъдат предложени нови, които да не ощетяват земеделците“, така коментира Боянова ситуацията със зелените политики на Европейския съюз. 
Според нея в Европейската комисия вероятно разбират, че това което си представят на теория, няма да сработи на практика. И не трябва само земеделците да плащат цената на зеления преход. 

„Необходимо е също така да се преосмисли политиката и търговските отношения с трети страни – не само с Украйна. Това е ключево решение, защото влиза дъмпингов внос от трети страни и това буквално довършва нашите земеделци. Субсидията е някаква помощ, но основното е реалният бизнес“, споделя още изпълнителният директор на Българска аграрна камара.