Как да се преборите с болестите и вредителите по картофите, може да разберете от видеолекцията на гл. ас. Виолетка Благоева от Селскостопанска академия - Опитна станция по картофите и планинско земеделие в град Самоков.

Отваря се схемата за борба с теления червей

В онлайн семинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), експертът представя икономически важните болести и неприятели по картофите и провеждането на успешна борба с тях. 

"За съжаление, през последните години климатичната обстановка у нас много се промени и това се отразява на картофопроизводството. Ежегодно се увеличават площите, на които ние имаме проблем с неинфекциозните болести по културата. Това води до увреждане на картофите, така че те не могат да бъдат конкурентни на пазара", констатира специалистът.

Причината за зачестилите болести, непредизвикани от инфекция, идва най-вече от средата – влага, ниски темератури, хранителен режим и други, обяснява гл. ас. Благоева. В лекцията си тя подробно разглежда факторите и дава практически съвети как да се посрещнат предизвикателствата и преборят или поне ограничат заболяванията.

Засаждането на сертифицирани семена и устойчиви сортове, както и пространствената изолация от други посеви, са част от мерките за контрол на вредителите и болестите по картофите. Важно е и регулярното почистване на заразените растения, подчертава експертът.

Повече за икономическите загуби, нанесени от вредителите, и за борбата с тях може да научите от видеото.