В страната ни има достатъчно количество зърно за осигуряването на продоволствието. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на блиц-контрол в Народното събрание (НС).

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Василев коментира и проверките по складовете.

“Проверките за наличното количество зърно бяха провокирани от войната в Украйна”, обясни той и добави, че е от изключително значение правителството да е наясно какви са наличностите в държавния резерв и в страната.

"Русия и Украйна са основните износители на зърно и това доведе до повишаване на цените. Заради това правителство трябваше да е сигурно какви количества има в страната, за да се осигури продоволствието до следващата реколта, но трябва да се има и предвид сценарий следващата реколта да пропадне заради евентуален инцидент като този в АЕЦ "Чернобил", заключи Асен Василев.

През март проверки установиха над 263 000 тона недекларирано зърно в склад в Бургас. Земеделският министър Иван Иванов тогава информира, че на основа на анализа, направен на базата на подадени декларации за налично зърно към края на месец февруари, приоритетно са били определени за проверки общо 984 обекти за съхранение на зърно – 421 складове с общо обявени по декларация количества от 1 758 235 тона пшеница, 201 обекта – с обявено по декларация общо количество наличен слънчоглед от 818 000 тона, и 362 обекта – с общо обявени по декларация налични количества от 1 251 138 тона царевица.