Добро е състоянието на пролетните култури в Добруджа, очакват се приемливи добиви. Това обобщи за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Има землища в Добричка област със стресирани растения, но това не е масово.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

„Всички бяхме с много големи очаквания, имайки предвид обилните валежи през юни. Помежду си си говорихме, че ще жънем по 1 тон царевица. Е, няма да е толкова заради горещините от близо 40 градуса, които се задържаха продължително време в Добруджа, и поради липсата на дъждове. Ще жънем около 600 – 800 кг/дка. На практика сушата смъква с около 20 % добивите, които очаквахме“, поясни още производителката.

В никакъв случай не става дума за суша като тази от 2020 г. „Ситуацията е несравнима с миналогодишната, няма нищо общо. Тогава на места само се освобождаваха полетата с царевица, за да се подготвят за сеитба“, допълни Радостина Жекова. 

Царевицата и слънчогледът в Добричка област се развиват добре благодарение на наличната влага по време на вегетация. По данни на Добруджанския земеделски институт валежите са много повече в сравнение с предходната година. Само през юни учените са отчели 265 л/кв.м.

Земеделски стопани коментират, че през цялата изминалата стопанска година едва са имали сумарно 200 л/кв.м. По данни на Министерството на земеделието дефицитът на влага през проблемната и суха 2020 г. е от 50 % до 81 % в отделните райони на Добруджа. Според проф.Иван Киряков сушата и горещините през юли са се отразили на ранните хибриди царевица, които вече са прегорели, пожълтели и свили листа. Жътвата им може да започне след 20 август.