Горещините и липсата на съществени валежи ще продължат да определят агрометеоролигните условия и през следващите седем дни, става ясно от прогнозата от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Агрометеоролозите отчитат, че през изтеклия период валежи с особено стопанско значение не е имало в страната, с изключение на някои изолирани места. В Ловеч, Разград, Бургас, Кърджали и Хасково, са регистрирани количества до 5 – 10 l/m2.

НИМХ: През периода, в много райони ниското съдържание на влага в обработваемия почвен слой ще възпрепятства качественото провеждане на предсеитбените почвообработки на полетата предвидени за засяване със зимна рапица. 

Оптималният агротехнически срок за сеитбата на рапица е от края на август до средата на септември, припомнят агрометеоролозите.

При слънчогледа ще се наблюдава фаза узряване и техническа зрелост. При царевицата в зависимост от ранозрелостта на хибридите ще протичат фазите млечна, восъчна и пълна зрелост. При лозята ще се наблюдава прошарване на зърната, а при по-ранните десертни сортове и узряване.

По това време щети в лозята нанасят гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. Инсектицидно третиране се извършва при достигане икомомическия праг на вредност – 6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници за винените сортове. 

Растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури са насочени срещу появата и развитието на брашнеста мана и акари. Карантинния срок на препаратите за растителна защита трябва да бъде съобразен с периода на узряване и прибиране на реколтата. Препоръчително е третирането да се извършва при температура на въздуха не по-висока от 25о С.