Добра сухоустойчивост и висок добивен потенциал – това са част от характеристиките на новите хибриди слънчоглед, които Добруджанският земеделски институт представи по време на второто издание на „Дните на полето“, организирано от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и провело се край Добрич.

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

Три от хибридите са от клиърфийлд технологията - Краси CLP, Енигма CLP, Далена CLP, а четвъртият е експрес-толерантен – Прометей SU. 

Те са средно ранни, устойчиви на мана, синя китка до раса G, толерантни са към фома и фомопсис, разясниха селекционерите на маслодайната култура. Отличават се с много добри качествени показатели и добиви от 350 до 427 кг/дка.     

Всяка година не само в Добричка област, но и в страната се наблюдават огнища на нападения от мана, като на места нападението достига до 30-40 %, алармираха преди време учените от научния институт.

Основната причина е неправилното сеитбообръщение, тъй като на едно и също поле често се сее маслодаен слънчоглед през 2-3 стопански години. Селекционерът доц. Георгиев посочи, че са необходими най-малко 4 години, преди културата да бъде презасята на същото място. Така полетата ще се опазят чисти от болести и зарази. 

В момента земеделските стопани от Добруджа са силно притеснени за пролетните култури, особено в крайморските общини. Най-засегнат от сушата е регионът на Шабла.

Оказва се, че в някои полета няма да има реколта от царевица и слънчоглед. Край морето сушата редуцира и добивите от пшеница.