Китайското правителство е отпускало прекомерни субсидии за производителите на пшеница и ориз, с което е нарушил търговските правила. Това реши вчера Световната търговска организация (СТО), която беше сезирана от САЩ, пише БТА.
 
Американците внесоха своята жалба преди три години. Те се оплакаха, че субсидиите за китайските зърнари пречат на достъпа на американска продукция на вътрешния пазар на азиатската страна.
 
В постановлението на СТО се посочва, че Китай може да оказва подкрепа само на 8,5% от ориза и пшеницата. В действителност обаче помощта достига 13–30% в периода между 2012 г. и 2015 г.
 
САЩ се жалваха и срещу китайските субсидии за царевицата, но СТО не се произнесе по този въпрос. Доводите са, че държавната подкрепа вече е била приключила преди подаването на жалбата.
 
В иска се включиха и страните от Европейския съюз, Австралия и Канада като потенциални жертви на китайската политика, пояснява агенция ДПА.
 
На заседанието на СТО вчера САЩ и Канада отхвърлиха твърдението на Индия, че подкрепата й за бобовите растения е само 1,5% от стойността на продукцията. Реално тя е доста над лимита, стигайки до 31– 85%, допълва агенция Ройтерс.