Днес ще стартира изплащането на субсидиите за птицевъдите и свиневъдите. Това обяви в сутрешния блок на бТВ земеделският министър Мирослав Найденов.

Близо 20 млн. лв за тези два направления в животновъдството ще бъдат изплатени днес и утре, поясни Найденов.

Птицевъдите ще получат помощ за прилагане на една или повече от следните три мерки: използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг; гарантиране на оптимално хранене на птиците; използване на вода при отглеждането на птиците, която отговаря на качествата на питейната вода.

За свиневъдите помощи ще се изплащат по три мерки: осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт; осигуряване на изкуствена светлина за 11 часа, както и за използването на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг.

Максималният годишен размер на помощта на глава животно е 3.19 лева за кокошки-носачки (след 16-та седмица), 8.04 лева за кокошки-родители (след 18-та седмица), 0.75 лева за бройлери, 0.54 лева за пуйки, 0.43 лева за гъски, 2.28 лева за патици, 48.36 лева за свине за периода на угояване и 60.80 лева за свине-майки.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!