Студенти от специалност „Аграрна икономика“ на Стопанската академия в Свищов, част от които вече са аграрни предприемачи, обсъдиха къде е пресечната точка между тяхното обучение, прилагането на научни изследвания и по-активното участие на агробизнеса.

Български студенти спечелиха топ място при оценка на крави във Франция

По време на дискусията д-р Цветелина Кабакчиева представи състоянието и проблемите на научните изследвания в българското селско стопанство. „Сериозна бариера за научните изследвания е липсата на финансови средства,“ подчерта преподавателят, цитирана от пресцентъра на Стопанската академия.

„Работещ модел е успешното съчетаване на образованието, науката и практиката, за да може да се развива един модерен и високоефективен агросектор в България,“ убедена е доц. д-р Марина Николова – ръководител на катедра „Аграрна икономика”.

Участниците обсъдиха възможностите за прилагане на науката в процеса на обучение. Един от начините е да се търсят нови подходи и модели за изграждане на устойчиво мултифункционално земеделие. 

Като добър пример те дадоха Дания и Франция, където се създават нов тип сдружения – нов тип кооперации или клъстери с по-малките земеделски стопанства.

Друга възможност за развитие студентите виждат в по-активно участие на агробизнеса в образователния и научноизследователския процес. Това може да стане, като се осигуряват стипендии за отлични студенти, провеждат се практики в реална работна среда, финансират се стажантски програми.

Според студентите важни проблеми в сектора са, че на пазара липсват български селекции на устойчиви местни сортове и породи, както и че малките земеделски стопани са в неравностойно положение, тъй като до тях не достигат основна част от субсидиите.