Аграрният сектор в България има нужда от образовани млади хора. Всяка година в агроуниверситетите в страната – в Пловдив и в Стара Загора, се приемат стотици студенти. Въпреки това интересът на младите към агросектора остава нисък.


Днес земеделският министър Десислава Танева и зам.-министър Янко Иванов дадоха старт на новата академична година в двата агроуниверситета у нас.

Министър Танева приветства студентите, които са избрали за своя професионална реализация професиите ветеринарен лекар и ветеринарен специалисти в Тракийски университет в Стара Загора.


„Успехът на държавата в политиките по здравеопазване на животните, растениевъдство, агрономия и климат, могат да бъдат гарантирани, само ако се провеждат от  професионалисти, които Тракийският университет дава“, каза Танева.


Тя поздрави студентите с избора на учебно заведение и поясни, че ръководството на  Министерство на земеделието, храните и горите се старае да подобрява условията на работа, за да има интерес от образовани млади хора към аграрния сектор. 


Министър Танева изказа своята благодарност към ръководството на Университета за това, че в последните три месеца подпомагаха Министерството в тежката ситуация в борбата с Африканската чума по свинете (АЧС). 


„Благодаря Ви от сърце за съпричастността и отговорността към държавата, която показахте“, каза още земеделският министър. Тя увери присъстващите, че подкрепата от страна на Министерството към Университета ще продължи, защото без наука, държавата няма как да взема най-правилните и верни решения в политиките за здравеопазване на животните.


Нейният заместник д-р Янко Иванов присъства на тържественото откриване на академичната година в Аграрен университет – Пловдив. Според него знак за високото качество на образованието в Аграрния университет са отлично подготвените студенти, които след завършване на пълния курс на обучение с успех прилагат знанията си в практиката.

„Научният опит, приложен в аграрния отрасъл, създава инструментите на модерното земеделие с възможност за въвеждане на нови технологии и съвременни  модели на производство“, каза още заместник-министърът.


Доц. Иванов посочи, че бъдещето е в ръцете на младите и образовани хора, които с алтернативно мислене ще могат да прилагат най-новите европейски практики в своята работа. 

 

Агри.БГ желае успешна година на всички студенти.