Износът на пшеница от Русия рязко намаля, показват оперативни данни на митницическите власти. Причината е спадът на деловата активност около новогодишните празници и активният ръст на вътрешните цени на зърното в края на миналата година.
 
 
В периода 1-9 януари са изнесени едва 222 хил. тона пшеница, показват оперативните данни на митниците. Това е рекордно ниско равнище за последните година и половина. За сравнение износът през последната седмица на декември беше 1,2 млн. тона, а за целия декември – 3,7 млн. тона. През януари 2018 г. износът на руска пшеница беше 2,5 млн. тона, съобщи аналитичният център „СовЕкон“.
 
Причините за сегашния спад са не само в обичайното новогодишно намаление на търговската активност, но и ръстът на вътрешните цени на зърното. През декември средните котировки на хлебната пшеница на вътрешния пазар се повишиха с около 5% до 11 075 рубли/тон. При среден месечен курс 67,3353 рубли/долар цената на руското жито се ориентира около 164-165 долара/тон.
 
В значителна степен ръстът на вътрешните котировки беше компенсиран от понижението на курса рублата през декември, но през януари тя се върна на равнището си от началото на декември. Така днес курсът е 67,1920 рубли/долар.
 
 
Експертите на „СовЕкон“ предполагат, че оперативните данни на митниците засега са занижени заради по-бавното отчитане на декларациите по време на празниците. В близките седмици темповете на търговията ще нараснат, а общият обем на износа през януари ще бъде 1,6 млн. тона. Ако тази прогноза се сбъдне, това количество ще бъде най-ниското от юли 2017 г., когато са били изнесени едва 1,4 млн. тона руска пшеница.
 
Експортните цени на руското хлебно зърно в края на миналата седмица се повишиха с 2,5 долара до 238,5 долара/тон (FOB дълбоководни пристанища в Черно море).
 
Преди ден Министерството на селското стопанство на Руската федерация съобщи, че през февруари ще бъде проведено поредното обсъждане с големите търговци от бранша за перспективите пред износа през този сезон. Предишната среща се проведе през декември и беше свързана със спекулации на пазара, че Москва може да наложи административни ограничения върху износа. Тези заплахи обаче не се оправдаха.
 
 
Според федералното министерство в периода от юли до декември миналата година износът на руско зърно е бил 28,8 млн. тона, като в това число пшеница е била 24,3 млн. тона. 
 
Очакванията са, че до края на сезона общият износ на зърнени култури от Русия ще достигне 42 млн. тона. Експертите на „СовЕкон“ са на мнение, че количествата ще са по-големи – 43,8 млн. тона зърно и в това число 35,1 млн. тона пшеница.
 
Аналитичният център прави извода, че темповете на износ на руско жито се забавят, като отразяват свиването на маржовете в търговията и намаленото предлагане на пазара. Конкурентоспособността на руската пшеница на световния пазар се понижава. В тези условия е трудно вътрешният пазар да се върне към уверения ръст, на който разчитат много собственици на зърно.