Въпреки всички притеснения относно това, до какво ще доведе Стратегията „От фермата до трапезата“, на 19 октомври Европейският парламент одобри доклада, изготвен от двете комисии – по земеделие и развитие на селските райони и по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Съществена част от дискусията бе въпросът за оценка на въздействието на Стратегията и ефектите от нейното приложение върху земеделското производство в ЕС. Много европейски и международни организации бяха категорично против. Сред тях беше и най-голямата лобистка организация на фермерите в Европа – Copa-Cogeca.

През август беше публикувано проучване на Съвместния изследователски център на ЕК (JRC), което породи притеснения относно потенциалните ефекти на част от набелязаните цели. На 12 октомври друго изследване – на Университета Вагенинген, също заключава, че може да се стигне до намаляване на добивите и производството на храна.

Междувременно ЕК реши да сондира какви са нагласите на европейските граждани относно нова законодателна рамка за Устойчива продоволствена система на ЕС. Крайната дата да се включите е 26 октомври.

След като ЕП прие резолюцията с 452 гласа „за“, 170 „против“ и 76 „въздържал се“, Комисията планира редица законодателни предложения в рамките на Стратегията „От фермата до трапезата“. Въпросът е как да се намали отпечатъкът на селското стопанство върху околната среда, но така че да се гарантира справедлив доход за фермерите.

Евродепутатите са категорични, че са нужни задължителни цели за намаляване на употребата на пестициди, преразглеждане на стандартите за хуманно отношение към животните, повече земя за биологично земеделие и справедлив дял за стопаните от печалбата от устойчиво произведени храни.