Наскоро в Берлин се състоя кръгла маса, на която бяха разисквани въпросите за продължаващото разпространение на африканската чума по свинете (АЧС). На срещата присъстваха компетентни служби и бизнес асоциации от Русия, Дания, Италия, Холандия и Франция, пише информационна агенция "Казах-Зерно".

Свиневъди от Тутраканци искат да съдят БАБХ

От дискусиите стана ясно, че заболяването не е вече такава заплаха в Русия. Подобрение на ситуацията има и в ред страни от Европейския съюз.

Според експертите до момента на изобретяването на ваксина, която може да възпре разпространението на АЧС,  ще се наложи да се живее с проблема. Въпреки всички ограничения, болестта нанася сериозни щети на свиневъдния сектор. 

Кои страни трябва да внимават за АЧС?

Прогнозите са неутешителни. През 2019 г. е висок рискът от появата на болестта във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия. Критична е ситуацията по овладяването на АЧС в Азия. Вирусът се придвижва от Китай към Виетнам и други страни от Югоизточна Азия.

Експертите са на мнение, че в борбата с АЧС трябва да се действа съгласувано. Необходим е контрол върху поголовието от диви свине, особено в природните зони и резерватите. Ключово е обединяването на усилията на различни ведомства в териториалните единици с цел своевременна утилизация на хранителни отпадъци и умрели животни.

Събралите се в Берлин обърнаха внимание на 30-годишния опит на Италия в удържането на АЧС в пределите на Сардиния и намаляването на броя на огнищата от 100 през 2015 г. до 5 – през 2018 г. За целта италианците се е наложи напълно да унищожат популацията от диви свине и да прекратят домашното свиневъдство на острова. Италианските власти са подчертали опасността от неконтролируемата миграция на хора.

Специалисти от Дания споделиха, че се полагат огромни усилия от страна да датските власти с оглед спиране на нелегалното проникване на животни и свиневъдна продукция в страната. За целта е изпратено оборудване на границата с Германия, намалена е до минимум популацията от диви свине, препоръчана е допълнителна дезинфекция на животновъдните помещения, включително транспорта.

Във Франция и Холандия същевременно тече информационна кампания сред населението, разясняваща рисковете от разпространението на АЧС.