Село Катунци е едно от по-големите села в община Сандански. При население около 1 600 души, хората тук отглеждат 5 000 декара лозя. Лозарството е основният ни поминък, сподели в интервю за Фермер.БГ Стоян Танушев, кмет на село Катунци.

 

Г-н Танушев, какво е състоянието на лозовите масиви във вашия край? Има ли много поражения от лошото време?
Грозде тази година няма да има. Положението в района е трагично – 80 на сто от реколтата е провалена. Маната унищожи реколтата. След дъждовете се появиха болестите и поразиха лозята. Всяка година пръскаме, тази година двойно повече пръскаха всички хора в района, но няма да имаме грозде. Това е сериозен проблем, защото лозарството е основен поминък на хората от Катунци. Въпреки че хората трябваше да закупуват повече препарати, ефектът и просто нулев и лозарската ни година е провалена.

 

Колко лозя отглеждате?
Почти всеки в селото отглежда лозя. Общо 5 000 са лозовите насаждения при нас като Катунци и Петрово са основните центрове на лозарството. Повечето лозари са съвсем дребни производители – имат по 10-30 декара лозя. По-големите масиви са до 100 декара, но са малко.

 

Могат ли, според вас, лозарите да се обединят, за да могат по-успешно да реализират продукцията си? Наскоро се появи информация, че лозари от Катунци ще си правят винпром.
Няма такава идея в селото. Не може да се реализира такъв проект – просто няма как да стане. Както казах, много са лозарите, но всеки работи сам за себе си. Няма обединение, няма сдружение и всеки сам си търси пазар. Няма и организирано изкупуване. През миналата година имаше „кампания“ - дойдоха няколко винпрома и изкупиха останалото непродадено грозде – 200-300 т. Как си представяте дребните лозари да си направят сами винпром – това е утопична идея.

 

Защо?
В района има над 10 винпрома, но всички те са строени по проекти или пък са инвестиции на големи производители. Нашите хора на село са бедни, пък и българите трудно се сдружават. Като цяло идеята за затваряне на цикъла на производство е добра, но тук никой няма такива намерения, защото лозарите не могат да си позволят такава инвестиция.

 

 

Интервю на Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!