През септември предлагането на пшеница на свободния пазар в Северазопадна България тръгна оптимистично при доста широк марж - между 500 и 350 лева за тон. Сега обаче се забелязва известно успокояване на цените около 400.

Реколтата тази година беше слаба, а разходите – повече, защото посевите бяха нападнати от болести. Порази ги и мана. Проблем за растенията беше кишата в началото на сезона, а после големите горещини и продължителната суша. Затова няма как да се съглася да продавам пшеницата на каквато и да е цена“, коментира стопанинът Васил Илиев.

В района на Бяла Слатина и Оряхово зърнопроизводители са ожънали около 500-600, но в района на Враца добивите са около 400 кг от декар. Оферти за продажба има, но търсенето е слабо.

„Поскъпването на горивата също усложнява покупко-продажбите, защото житото трябва да се транспортира, а това ще струва на купувача по-скъпо, отколкото през септември например“, обяснява още Васил.

Цените на горивата според него ще се отразят и на новия стопански сезон, защото по-високите разходи за обработка на почвата, доставката на семена и торове неминуемо ще оскъпи зърното, което ще засее и отгледа през следващата година.