От години битува практиката доматите в оранжериите на Южна България да се засаждат поне две седмици преди тези в Северна.

Специалист: Важно е да се различава лъжливото от истинското сечене на разсада

Предприемчиви стопани обаче експериментираха и се канят пак да засаждат и в по-студената част на страната заедно с колегите си от юга.

„Това ще ми е втора година, в която ще садя средноранния домат още в първата десетдневка на март, тоест така, както се прави в по-топлата част на България. На мен ми коства малко повече материали и време, но съм убеден вече, че си струва“, разказва Ивайло Иванов, който отглежда зеленчуци в оранжерия.

Няколко години и той се съобразявал с климатичните условия на региона, в който живее и засаждал в края на март. Това обаче му се сторило нерентабилно, защото на практика можел да предложи оранжериен домат тогава, когато пазарът вече бил заситен с доставки от юг. Решил, че трябва да предприеме нещо.

„Оранжерията ми е достатъчно висока и реших, че ако направя вътре един допълнителен тунел, в него ще е много по-топло. Направих го от страната, която се огрява от слънцето по-дълго. Завих го допълнително с полиетилен и наблюдавах температурата.

За мен беше важно тази на почвата да стигне до 10 градуса и да се задържи така. Получи се и аз засадих още в началото на март. В края на месеца просто махнах найлона от тунела и те продължиха да растат. Малко ме уплашиха снегът и студът, които ни стегнаха точно тогава, но страховете ми се оказаха напразни. Имах чудесна реколта“, обяснява Ивайло.

Оказало се дори, че раннонасаденият домат плододавал дълго и дори бил по-устойчив от по-късния. Производителят си го обяснява с това, че желанието му го мотивирало да полага повече грижи. Затова се кани тази година да разпредели вниманието си към всички растения в оранжерията по равно.