През настоящата зима сме свидетели на поредните изненади, които поднася времето – ту става топло, ту сковава студ или слънчевото време днес, утре се сменя от мрачно и мъгливо. В други периоди на годината това и има, и няма особено значение за зеленчукопроизводителите, но сега резките промени може да се окажат пагубни за ранните разсади домат.

Анализатори: Производството на домати е сред най-силно засегнатите

"От два-три дни забелязвам леко пожълтяване на долните листа на моя разсад. Старая се да поддържам около 15 – 17 градуса температура на въздуха в тунелите, в които го отглеждам. Поливам само веднъж седмично, защото се притеснявам да не се изкоси, но сега пък се чудя да не би да не им е достатъчно водата", обяснява Теменужка Петрова, която за пръв път опитва да отгледа сама разсад за оранжерията си.

При такова положение причините могат да се търсят в няколко посоки – почва, температура, влага и светлина, категорични са специалистите.

"Единственото нормално пожълтяване е това на котилидонните листа. Те трябва да окапят и затова при израстване на разсада обикновено променят цвета си. Ако започнат обаче да жълтеят и тези, които са по-нагоре, значи има грешка в отглеждането, която незабавно трябва да бъде поправена, защото иначе се излага на риск целия разсад", обясни агроном Валя Петрова.

Според стопани с опит също е препоръчително да се обърне внимание на целия алгоритъм в отглеждането, за да се избегнат сериозни загуби.

"На първо място трябва да отбележа, че е препоръчително да се мери не само температурата на въздуха, а и тази на почвата. Много често, особено сега при резките смени на температурата навън, почвата е много по-топла или много по-студена от въздуха и това трябва да се следи. Може да се прави и с най-обикновените кухненски термометри, които обаче трябва да бъдат забити хубаво в пръстта, за да може да отчитат вярно и показанията им да се сверяват с тези на термометрите за въздуха. Ако става дума за пренаторяване или преполиване пък, препоръчително е да се насипе чиста суха земя около растенията и непременно да се пръска срещу сечене на разсада. А тази опасност винаги съществува при отглеждане на разсад в тунели. Пожълтелите листа ще опадат, но те не са проблем. По-лошото е, че точно от там ще започне сивото гниене, което ще касае стъблото и това вече си е лоша работа", обяснява опитният зеленчукопроизводител Елена Тодорова.

Жълтеенето на листата според нея обаче винаги е индикатор за проблем, свързан с кореновата система на растенията. Там или става дума за резки промени в температурата, или нередности с влагата, или с количеството тор. С поливането обаче трябва наистина да се подхожда рационално, защото водата е тази, чрез която насажденията получават необходимите хранителни вещества и те в никакъв случай не трябва да страдат от липсата й.

При по-ниски температури пък растенията спират растежа си. Затова е важно към грижата за растенията да се подхожда комплексно по отношение на влага, температура, наторяване и светлина.  Някои стопани прибягват да прибързано пикиране, за се справят с подобни проблеми, но то не е препоръчително докато стръковете не стигнат 12-15 сантиметра. Дотогава най-добре е да се прави профилактично поливане на разсада против сечене и почвени патогени и да се поддържа по-ниска влажност на въздуха, която обикновено се контролира чрез проветряване препоръчително в по-топли и слънчеви дни.