Продължава интересът към лавандулата в Добричка област. Независимо от факта, че част от земеделските стопани се отказват от етерично-маслената култура, други разработват проекти за създаване на нови насаждения и закупуване на техника за обработката им. Насочването към биологично отглеждане на ароматната билка и към специализирани машини ще повиши рентабилността на производителите. 

Зърнопроизводителите настояват за стимулирано отглеждане на медоносни култури

Два нови договора подписа МИГ „Добричка“ за безвъзмездно финансиране по подмярка 4.1 „“Инвестиции в земеделски стопанства“. Единият е за закупуване на трактор за отглеждане на лавандула. Стойността на проекта на фирма „АГРО ТЕРА БГ“ ЕООД е 149 620 лв., а интензитетът на помощта 50 %, уточниха от местната инициативна група. Срокът за изпълнението на договора е 24 месеца. Това означава, че до 10 март 2023 г. земеделският стопанин трябва да закупи трактор, чрез който да се извършват основните агротехнически мероприятия.

Фермерът се насочва към отглеждането на етерично-маслената култура през 2018 г.  За осигуряване на високо качество на продукцията е необходима модерна и прецизна техника за обработка на площите и за навременно изпълнение на мероприятията. С новия трактор стопанинът ще може да обработва 300 дка с лавандула в землището на добричкото село Карапелит. С реализацията на проекта се предвижда разкриване на едно работно място.

Вторият проект, сключен по стратегията на МИГ „Добричка“ по подмярката за инвестиции в земеделските стопанства, се отнася до създаване на нови насаждения за отглеждане на биолавандула и закупуване на машина за прибирането й. Стойността на проекта е 128 495 лв., а интензитетът на помощта 50 %. Срокът за изпълнение е 24 месеца. 

За този период земеделският стопанин Стефан Лалов трябва да създаде ново поле от 33 дка с лавандула, на което за заложи лицензиран разсад от сорт „Севтополис“. За да прибере био реколтата си, той трябва да закупи  и машина за косене на стойност 100 000 лв. С нейна помощ за кратки срокове ще могат да бъдат събрани цветовете, както от новите насаждения, така и от съществуващите лавандулови полета от близо 53 дка. Те са в преходен период от конвенционално към биологично земеделие и предстои сертифицирането им. Принципите на биологичното земеделие ще се прилагат и за новите насаждения. Проектът предвижда създаване и поддържане на едно работно място.