За първи път тази година от държавна помощ за съфинансиране на застраховки ще могат да се възползват и производителите на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед. Готови са указанията за кандидатстване, а приемът е от 15 март до 30 юли.

От 15 март: ДФЗ приема заявления за съфинансиране на застраховки на агропродукция

За зърнените и маслодайните култури стопаните могат да получат до 35% от стойността на премията, като застраховат до 20 хил. дка. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застраховката от 60 лв./ха. Това означава, че при застраховка от 6 лв./дка държавата ще поеме 2,10 лв.

„Застрахователният пазар в цялото селско стопанство у нас се оценява на близо 18 млн. лв. От тях полицата на зърнопроизводството е около 8 млн. лв., което е едва 5% от използваната земеделската площ. Причина за това е липсата на доверие в родните застрахователи“, коментира Костадин Костадинов от НАЗ за Монитор.

По негови наблюдения има случаи, в които земеделци застраховат своята продукция срещу измръзване, но след оценка на „събитието“ застрахователите не им плащат, а им предлагат да „защитят“ и пролетните си култури. 

Според председателя на НАЗ включването на зърнопроизводителите в обхвата на финансовия инструмент ще им помогне да имат повече спокойствие през този сезон. Бюджетът от 5 млн. лв. е ограничен, но надеждите са за неговото увеличаване във времето. 

Костадинов припомни, че в Стратегическия план за следващия програмен период по ОСП се дискутира нова мярка за застраховане на доходите на земеделските производители. Според него това ще привлече чуждестранни застрахователи у нас, които да гарантират, че при рискови условия стопаните ще получат дължимите суми.

По държавната „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“ един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн може да получи до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане в този случай e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха.