Стопани в Северозападна България установяват все повече щети след поройните дъждове и се опитват да се борят с тях.

Каква е истината за реколтата? Министерството се хвали с количества, стопаните отричат

„Водата беше проникнала в оранжерията и се наложи спешно да я отводнявам, за да спася доматите. Отворих я от двете страни, както и прозорците, за да става течение и да се суши почвата, но това явно не беше достатъчно да предпазя растенията. Намирам повреден домат с върхово гниене“, оплаква се Галя Георгиева, която отглежда зеленчуци.

Преди наводнението нямало никакви индикации за заболяване на растенията, а и тя стриктно спазва сроковете за пръскане и препоръките на агронома. Сега спешно обаче трябва да вземе мерки, за да спаси културите в оранжерията.

„Човек не знае вече какво да прави – навън ли да гледа растения или вътре. Ако е навън, проблем са киселинните дъждове, градушките и какво ли още не. Вътре в оранжерията - отново проблем. Борба ще е и тази година, видяло се е“, коментира Галя.

За да спаси останалите завръзи, тя ще третира с листен тор, съдържащ повече калций, и ще разкопае почвата. Засега намира единични съсипани доматчета и затова ги премахва, но ако броят им се увеличи, ще ги остави на стръка. Агрономът й обяснил, че не трябва да го прави, защото ще натовари плодовото натоварване на растенията и така броят на болните домати ще се увеличава.