Според последните оперативни данни на земеделското министерство добитите череши и розов цвят у нас са повече на годишна база. Пред Агри.БГ стопаните сигнализират за обратното.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Актуалната беритба на черешите бе компрометирана от валежите през изминалите дни, но и от факта, че берачи все по-осезаемо липсват. Стопани сигнализираха за масово напукване на плода при най-разпространените у нас сортове, други заявиха, че няма да оберат реколтата си, имаше и изказвания за напускане на сектора. 

От Югоизточна България съобщиха за над 80% напуквания на черешите. „Аз вече изкорених 25 дка”, пише наш читател, а от Кюстендилско коментират: „В овощната градина на България - Кюстендил, преди два дни се вкараха 100 тона череша от Турция.., думи нямам. Черешата ще остане по дърветата на производителите от региона, а милата ни държава спи…”.

Официалната статистика обаче казва друго – към 9 юни са добити 7,9 хил. тона череши, което е с 8,6% повече спрямо същия период на миналата година. Количеството се дължи на по-бързия темп на прибиране на реколтата, смятат от агроминистерството.

Картината при кампанията по прибиране на розовия цвят също е по-добра от миналогодишната. За същия отчетен период „продукцията от маслодайна роза бележи ръст от над 41% на годишна база, до 9,2 хил. тона, в резултат от увеличение както на реколтираните площи (с 6,2%), така и на средния добив (с 33,1%)”, се казва в статистиката.

При другите култури ръст в производството засега отбелязват зелето (с 20,7% на годишна база) и оранжерийните домати (с 12,5% повече на годишна база от началото на 2022 г. досега).

Към 9 юни 2022 г. засадените открити площи с домати, пипер, краставици, дини и пъпеши са в границите от 13,7% до 45,8% под нивата отпреди една година, като най-значителен спад е налице при краставиците. 

Засега се отчита, че реколтата от оранжерийни краставици е с 37,5% по-малко от миналогодишната. Добитите количества картофи и ягоди са респективно с 56,7% и 12,9% по-малко на годишна база, като и при двете култури се отчитат по-ниски средни добиви от декар. Подробни данни може да видите в таблицата.