Анализатори на стоковите пазари на зърно в САЩ и Европа се дебнат в изключително изнервена ситуация преди старта на активния сезон тази година.

 

Очакванията за по-слаба реколта заради поредицата от лоши климатични условия в Източна Европа се допълват и от прогнозите за 30-35% по-малко добиви от царевица в Украйна. По-малки количества зърно се очакват и от Севрните региони на Русия. В Китай пък, където жътвата на зърно от новата реколта стартира преди 10-ина дни, количествата на прибраното зърно се очаква да бъдат с около 10-15% по-ниски от миналогодишната реколта.

 

Европейските пазари на зърно отбелязоха повишение при пшеницата, след като миналата седмица долара започна да отслабва спрямо еврото и инвеститорите решиха да заложат на по-нискорискови стоки, като селскостопанските, докато текат дебатите за дълговата криза в Еврозоната. Цената на царевицата достигна 12 дневен връх, след Съвета по търговия в Чикаго, когато стана ясно, че доларът загуби позиции към еврото, след като Европейската централна банка остави лихвените проценти непроменени, както се очакваше.

 

Цената на твърдата пшеница достигна нива от около 207 евро/тон, но като цяло интересът на всички крупни търговци на зърно е насочен към новостартиралия фючърсен индекс за пшеницата от Черноморския басейн - BSW ( Black Sea Wheat ), за който Фермер.БГ писа и излъчи видео материал още през Март.

 

Новия фючърс за пшеницата от Черноморския басейн е инструмент, който дава възможност на инвеститорите да реализират доставки в търговията на физическо ниво, но по електронен път.  По този начин се дава възможност на играчите в зърнения пазар в Световен мащаб, активно да участват в определянето на цените и риска в зърнената търговия в регион, който произвежда 20% от зърното в Света. Първите договори по BSW се изтъргуваха на нива 254,50 $, при 136 тона за всяка партида.

 

Във Франция анализаторите очакват добра реколта, тъй като времето до момента бе много благоприятно за развитието на зърнените култури. Според месечния доклад на френското министерство на земеделието, температурите през май са били близо до сезонните средни стойности от 16 градуса по Целзий, а валежите са били с 19% по-високи от средните за сезона, което е дало добър тласък за растителните култури.


В момента търговците в Европа изчакват заявките за покупки за зърно от новата реколта от страна на Северно Африканските страни и Египет.  Миналата седмица Алжир заяви официално, че няма да внасят твърда пшеница и ечемик до края на 2012 г.
"Можем да кажем, че сега ние имаме достатъчно количества на твърда пшеница и ечемик, което отговаря на нашите нужди, така че ние ще внасяме само фуражна пшеница за останалата част на тази година, " заяви Нуредин Каел, ръководител на OAIC Държавната агенция по зърно, пред алжирското радио.

В момента на френския пазар се наблюдава интерес от големи външно-търговски фирми за покупка на пшеница и ечемик за износ в Саудитска Арабия. В същото време очакванията на анализаторите са, че производството на ечемик в Черноморския басейн ще е по-слабо като количества през тази година, но може да се очакват по-добри цени.



По-силното евро, определено в момента помага на фермерите, които продават в Европа и навън  да получат по-добра рентабилност от произведената стока. В момента фуражната пшеница на стоковата борса в Лондон се купува за 154.00 лири за тон, което е ръст с 0,75 лири само за последните 4 дни.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!