Опитната станция по бубарство и земеделие (ОСБЗ) във Враца е главният износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ, като тези продукти намират добра реализация и в други страни като Австралия, Холандия, Египет, Гърция, Пакистан и др.
 
С дейността и ситуацията в станцията се запозна председателят на Селскостопанската академия (ССА) проф. Васил Николов, съобщиха от пресофиса на академията.
 
Той се срещна с екипа на станцията, за да обсъдят заедно визията му за стабилизирането и развитието на станциите в системата на ССА
 
ОСБЗ провежда научноизследователска работа във всички по-важни области на бубарството, организира курсове за обучение, подготвя програми, стратегии, проекти по всички въпроси на съвременното бубарство. Станцията съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз (ЕС), включващ 140 сорта черница и около 200 породи и линии копринена буба. 
 
Станцията осигурява резници, и фиданки от най-добрите черничеви сортове, бубено семе от високопродуктивни хибриди, съвети и консултации по въпросите на бубарството. Всичко това представлява основата за бубарското производство и не може да бъде осигурено от нито една друга държавна или частна институция в България. В този аспект ОСБЗ-Враца е от важно национално значение за запазване и развитие на бубарство в България.
 
Снимка: pixabay.com
 
Директорът на базата – проф. д-р Паномир Ценов, посочи, че единствената у нас тясноспециализирана станция за бубарство и копринарство, произвежда черничеви фиданки за вътрешния пазар и за износ в други страни от ЕС. Така, в Португалия са продадени 10000 черничеви фиданки от сортове с високо плододаване към които има засилен интерес напоследък.
 
Освен това в ОСБЗ-Враца се провеждат курсове за обучение по бубарство с чуждестранни граждани, което генерира значителни приходи на фона на годишната си издръжка. През миналата година са обучени 6 човека от Тайланд, Грузия и Великобритания. През септември и октомври тази година в ОСБЗ-Враца ще пристигнат за обучение курсисти от Украйна, Колумбия и Исландия.