Семинар, поставящ проблемите с развъждането и перспективите за българскта порода коне Дунавски кон, организира Селскостопанска академия (ССА) и Асоциация за опазване и възстановяване на Дунавския кон.
 
 
Форумът ще се проведе на 29 януари в сградата на ССА в София. Темата на семинара е: “Дунавската порода коне  - състояние, проблеми и перспективи”, съобщиха организаторите за Фермер.БГ.
 
Участници и гости на събитието ще са собственици и любители на коне от породата Дунавски кон, представители на ресорното министерство, Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството, Институт по  животновъдни науки, НАК, Тракийски университет и Аграрен университет. 
 
Лектори ще бъдат  проф. д-р Георги Бързев от Тракийски университет,  гл. ас. д-р Надежда Луканова,  проф. д-р Васил Николов, ръководител на катедра "Животновъдни науки" към Селскостопанска академия. 
 
Програма:
11:00 – 11:15 – начало и регистрация на участниците
11:20 – 12:30 – Състоянието на породата и бъдещето пред нея – трите възможности – проф. д-р Георги Бързев. Въпроси и дискусия.
12:45 – 13:45 – Преглед на линиите и фамилиите на породата и състоянието им към днешна дата. Породна структура. Проблеми породени от състоянието на породата – гл. ас. д-р Надежда Луканова. Въпроси и дискусия.
14:00 – 14:45 – Генетика и селекция в животновъдството. Науката в помощ на опазването на Дунавския кон – проф. д-р Васил Николов.
15:00 – 15:30 – Собственици на дунавски коне за проблемите, които имат при работата си с породата и развъдната дейност.
15:30 – 16:45 – Дискусия с всички участници по темите от семинара. 
16:45 – Закриване на семинара. 
 
Възможни са промени в програмата, ако представителите на МЗХГ и НАК поискат да им бъде предоставено време за лекции.