Вода за напояване от яз. Тича няма да има през този сезон, сигнализираха пред Агри.БГ земеделски производители от района на Шумен.

Има ли достатъчно вода за напояване в язовир Тича?

Въпреки надеждите и предварителните разговори и обещания, че необходимите обеми за селскостопанските култури ще бъдат осигурени в напоителния канал, от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) внезапно отказват достъп до ценния ресурс.

Моментът е критичен за производството на ягоди, които точно сега имат голяма нужда от напояване и наторяване, обяснява фермерът Емин Емин от село Миланово, община Велики Преслав. Дъждът не върши изцяло работа, защото насажденията са под найлони.

Производителите от района са вложили средства в изграждането на системи за капково напояване, което е зависимо от напоителния канал и чрез него се извършва както осигуряването на вода за растенията, така и торенето.

Инвестицията в технологията е излязла на стопаните около 4 000 лв. на дка.

Отглеждането на ягоди и малини е традиционно в този край, като първите насаждения датират от 2001 г. В момента производителите на двете култури в района са над 40 и отглеждат повече от 300 дка. Те дават прехрана на още 600-700 семейства на сезонни работници. Миналата година са теглили и кредити за увеличаване на насажденията, като са се надявали да ги изплатят през тази година.

Емин и другите фермери, отглеждащи ягоди, се опитват да спасят положението, като карат вода с цистерни. През летните месеци обаче ще са нужни големи количества и за малиновите плантации.

"Ако не се осигури скоро вода за напояване, ние загиваме. И с нас и тези 600-700 работници. Те вече ни звънят, а не смеем да ги вземем на работа в момента. Ако направим още инвестиции, заедно със заемите, които изплащаме в момента, а няма вода и в сушавите месеци, не можем да оберем и продадем стоката", казва Емин.

Язовир Тича е създаден за поливни нужди и това е приоритетът му. Впоследствие към него се прикачват за питейни нужди общините Шумен, Търговище и Велики Преслав. В момента запълненият обем е намалял и затова кметовете на тези населени места се притесняват, че може да се повтори пернишкият сценарий.

"По данни на МОСВ в язовира преди последните валежи е имало 165 млн. кубика вода, от които 40 млн. кубика са мъртъв обем. От останалия обем всеки месец 3 млн. кубика отиват за водоснабдяването на трите града. Наличният ресурс в яз. Тича може да осигури питейните нужди на Шумен, Търговище и Велики Преслав за 2 години и пак да останат 55 млн. кубика за напояване - и това, дори да няма никакви валежи и приток на вода през това време", изчислява Емин.

За нуждите на напояването миналата година от април до октомври от напоителния канал са били използвани 15 млн. куб. м вода. За тази година и 10 млн. куб. м ще са достатъчни, според производителя. Може в канала да не се подава вода постоянно, а да се пуска по график, за да може и земеделците да планират инвестициите си.

ПОЗИЦИЯТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ

"Напоителни системи" и Министерството на земеделието са изпратили искане за изменение на графика на яз. Тича, каза пред Агри.БГ Снежина Динева, изпълнителен директор на "Напоителни системи". 

"Редуцирали сме заявките в сравнение с миналата година. Включили сме алтернативен водоизточник - язовир Шумен, там, където е възможно напояването да се извършва от него. Сега очакваме МОСВ да вземе решение", обясни Динева.

Причината напояването да не е включено в графика на яз. Тича е, че притокът към него в момента е по-малък от разхода на вода от язовира, каза още Динева. В този район не е имало толкова големи валежи, като в Южна България. Въпреки това, в момента обемът му е запълнен на 53% и всички експерти и инженери смятат, че водата е напълно достатъчно за да се гарантира и питейно-битовото водоснабдяване, и напояването, увери тя.

"Не можем да оставим земеделците без вода, особено при положение, че в язовира има достатъчен обем", подчерта Снежина Динева.

Според нея, тези действия на МОСВ се дължат на стремеж към презапасяване.

Агри.БГ отправи въпроси към МОСВ за причините в графика на язовир Тича да не е предвидено водоподаване за земеделски нужди и за възможните алтернативни решения за земеделците, ако такова не бъде разрешено. Следете ни за актуална информация по темата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сагата на един производител да се напоява сам

Дава се старт на мярката за напояване

Най-важните изисквания на ягодите към климатичните условия и почвата